NOS NieuwsAangepast

Grooming: digitaal kinderlokken

Het benaderen van kinderen op internet om seks heet grooming. Tijdens het contact doet een volwassene zich voor als een minderjarige en stuurt aan op seksuele handelingen.

Slachtoffers van grooming zijn meestal tussen de 10 en 17 jaar oud. Volgens een onderzoek van platform Digibewust heeft tweederde van de jongeren onder de 16 afgelopen jaar wel eens slechte ervaringen op internet gehad, al dan niet seksgerelateerd.

Digibewust, dat door de overheid wordt ondersteund, schrijft dat digitaal pesten in 2012 nog bovenaan de lijst van nare ervaringen stond. Vorig jaar was dat het benaderd worden door een onbekende.

Vertrouwen

Tegen grooming worden steeds meer rechercheurs ingezet, zei commissaris Van Kleef van de Nationale Politie in augustus vorig jaar tegen de NOS. Volgens Van Kleef zijn ouders en kinderen te naïef en zich te weinig bewust van de risico's van het gebruik van internet.

"Via internet weet een digitale kinderlokker het kind in te palmen. Langzaam wint hij het vertrouwen en zegt dingen als "dat is helemaal niet zo gek", en "trek maar 's uit". Als een kind daar dan mee op wil houden, wordt gedreigd met het online zetten van de opgenomen beelden", aldus Van Kleef.

Praat met kinderen

Een groomer hoeft niet direct bij het eerste contact toe te slaan. De opbouw van de gesprekken wordt steeds intiemer naarmate de band groeit, zegt Jules Mulder, behandelaar bij de forensische polikliniek de Waag en initiatiefnemer van de anonieme telefonische hulplijn 'Stop it Now'. "De volwassene heeft de regie en het kind raakt onder de indruk. Een groomer heeft veel verstand van manipuleren."

Mulder raadt ouders aan vooral met hun kinderen te blijven praten. "Praat over wat ze doen op internet, en waarschuw ze voor contact met onbekenden."

Om te voorkomen dat een kind geïsoleerd raakt doordat het helemaal geen contacten meer onderhoudt via internet, wil de politie meer aandacht besteden aan grooming. Preventie krijgt hoge prioriteit. Ouders en kinderen moeten beter voorgelicht worden, vindt de politie. Grooming is sinds 1 januari 2010 strafbaar.

Pedolokkers

Minister Opstelten werkt aan een wetsvoorstel om zogenoemde pedolokkers in te zetten. Dat zijn agenten die zich voordoen als minderjarigen en op die manier contacten proberen te leggen met potentiële verdachten.

In de zomer bepaalde het Hof in Den Haag dat mensen niet kunnen worden vervolgd voor het maken van een afspraak met een lokagent, omdat het hier nu eenmaal niet om een minderjarige gaat. Opstelten onderzoekt nog hoe de wet zo kan worden aangepast dat deze methode toch kan worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl