NOS NieuwsAangepast

EC: uitkeringstoerisme NL valt mee

Nederland overdrijft het probleem van uitkeringstoerisme door EU-burgers. Dat zegt de Europese commissie. Volgens de Commissie blijkt uit de cijfers dat er nauwelijks sprake is van uitkeringstoerisme. Eurocommissaris Cecilia Malmström: "Veel van deze zorgen worden overdreven."

Dit voorjaar zei staatssecretaris Teeven dat EU-burgers in Nederland vaak bijstand aanvragen zonder dat ze hier ooit hebben gewerkt. Rond die tijd speelde onder meer de toeslagenfraude door Bulgaren. In 2011 waren er ruim vierduizend EU-burgers die in Nederland een uitkering kregen.

'Opvallend laag'

Teeven wil een einde maken aan het misbruik. Samen met Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië wil hij dat de Europese Commissie een oplossing gaat verzinnen.

Eurocommissaris Viviane Reding vindt het aantal EU-burgers dat in Nederland leeft van een uitkering "opvallend laag". Volgens haar kan er sprake zijn van misbruik, maar rechtvaardigen de aantallen niet de conclusie dat er op grote schaal sprake zou zijn van misbruik. Het aantal Europeanen dat in Nederland een uitkering kreeg, ligt rond de 1,5 procent. In Duitsland ligt dat percentage iets hoger, maar nog steeds onder de 4.

Domste

"Ik heb dat de commissie horen zeggen", reageert Teeven na afloop van het overleg met zijn Europese collega's. "Het zal over Europa gemiddeld niet zo groot zijn, maar dat betekent dat het in een aantal landen of steden wel degelijk een groot probleem kan zijn. En het domste wat je kunt doen, is het probleem ontkennen."

Volgens de Europese Commissie kan er sprake zijn van misbruik, maar de meeste EU burgers die zich in een ander land vestigen betalen meer dan ze ontvangen. "Europa is niet het probleem," zegt Reding, "landen moeten het misbruik aanpakken."

Uitzetten

Bij misbruik kan Nederland EU-burgers uitzetten en in sommige gevallen ook voorkomen dat ze weer terugkomen.

Reding wil begin volgend jaar een conferentie houden met burgemeesters van steden die kampen met overlast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl