NOS NieuwsAangepast

Brussel: gaat niets boven Groningen

In Groningen zelf weten ze het al jaren, maar nu bevestigt ook de Europese Commissie dat er niets boven de stad in Noord-Nederland gaat.

In een groot tevredenheidsonderzoek over het welzijn in Europese steden eindigt Groningen bovenaan in drie categorieën. Nergens anders is de bevolking zo te spreken over de gezondheidszorg (95 procent), de openbare ruimte (94 procent) en het onderwijs (89 procent).

Aalborg bovenaan

In de 'totaalscore' eindigt Groningen op plaats 3 van de 79. Bovenaan staan Aalborg in Denemarken en Hamburg. Na Groningen volgen Kopenhagen, Oslo, Zürich. Amsterdam volgt op plaats 7; daar is 96 procent van de bevolking tevreden.

Athene staat onderaan de ranglijst; slechts 52 procent vindt het leuk om daar te wonen. Napels (65 procent) en Palermo (71 procent) doen het als de andere hekkensluiters beter.

Veiligheid

In het tevredenheidsonderzoek werden 41.000 bewoners gevraagd naar voorzieningen in hun stad, openbaar vervoer, veiligheid en werkgelegenheid. Ook steden uit Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Turkije deden mee.

Behalve naar Groningen keken de EU-onderzoekers in Nederland naar Amsterdam en Rotterdam. Op het gebied van onderwijs hebben al die steden sinds het vorige onderzoek in 2006 een slag gemaakt. De tevredenheid over scholen en hogescholen steeg met maar liefst 23 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl