NOS NieuwsAangepast

Strenger rookbeleid EU dichterbij

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg ingestemd met strengere regels voor sigaretten. En daarmee is een flinke stap gezet naar nieuwe, strengere Europese richtlijn voor tabak. De strengere regels gaan met name over de verpakking van tabaksproducten, de grootte van waarschuwingen, de toevoeging van smaakjes aan sigaretten en het verbieden van dunne sigaretten.

Op tafel liggen voorstellen om roken onaantrekkelijker te maken. Met name jongeren moeten ontmoedigd worden om te gaan roken, zo meent de Europese Commissie. Tabaksproducten moeten er volgens de Europese Commissie uitzien, smaken en ruiken als tabak.

De Europese ministers van Volksgezondheid bereikten hierover voor de zomer een compromis. Een van de plannen is om ongeveer tweederde van een pakje sigaretten of shag uit gezondheidswaarschuwingen te laten bestaan. Verder mogen pakjes sigaretten er niet uitzien als cosmeticaproducten of snoep. Daarnaast moeten sigaretten met een smaakje worden verboden.

'Aantal rokers omlaag'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deed afgelopen vrijdag samen met 15 andere EU-collega's een dringend beroep op het Europees Parlement om in te stemmen met de strengere regels voor tabaksproducten. De Europese bewindslieden vreesden uit- dan wel afstel, terwijl de nieuwe, strengere regels het aantal rokers fors omlaag kunnen brengen. Naar schatting sterven jaarlijks 700.000 EU-burgers aan de gevolgen van roken. De strengere regels verbeteren op termijn de gezondheid van Europese burgers, menen de ministers.

De tabaksfabrikanten zijn tegen een strengere aanpak. Een sterke lobby van de tabaksindustrie heeft afgelopen maanden kosten noch moeite gespaard om Europarlementariërs te overtuigen de regels af te zwakken.

Het Europees Parlement heeft met de stemming van vandaag de definitieve onderhandelingen met de Europese ministers van Volksgezondheid geopend. Wanneer die gesprekken precies beginnen, is nog niet duidelijk.

Voor verkiezingen

De Europese Commissie gaat nu een nieuw voorstel schrijven waarin de honderden amendementen die het Europees Parlement heeft aangenomen, worden verwerkt. Het streven is dat de onderhandelende partijen het eens worden over een nieuwe richtlijn nog vóór de verkiezingen van het Europees Parlement volgend jaar mei.

Was het Europees Parlement vandaag niet akkoord gegaan dan had dit dossier over de verkiezingen van mei volgend jaar getild moeten worden en waren strengere regels op de lange baan geschoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl