NOS NieuwsAangepast

Poetin eist excuses Nederland

De Russische president Vladimir Poetin wil excuses van Nederland voor de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. Poetin zei dat tijdens een Aziatische top op Bali.

Dmitri Borodin werd afgelopen weekend opgepakt, omdat zijn buren hadden geklaagd over de manier waarop hij zijn kinderen behandelde. Na een paar uur werd hij weer vrijgelaten. Volgens de Rus zou hij bij zijn arrestatie een klap hebben gekregen.

"Dit is een schending van het Verdrag van Wenen. Wij wachten op uitleg, excuses en straffen voor de schuldigen", zei Poetin.

Deadline

Nederland heeft van Rusland tot 16.00 uur (Nederlandse tijd) de tijd gekregen om te reageren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft laten weten dat er voor die tijd een reactie komt.

De Nederlandse ambassadeur in Moskou Ron van Dartel is vanochtend op het matje geroepen door de Russen, meldt het Russische persbureau Interfax.

Onschendbaar

De zaak ligt gevoelig, omdat Borodin diplomatiek onschendbaar is en daardoor officieel niet opgepakt kan worden. Het feit dat Rusland de Nederlandse ambassadeur op het matje roept, betekent dat de Russen Borodins arrestatie hoog opnemen.

De verhoudingen tussen Nederland en Rusland liggen al onder vuur vanwege de arrestatie van twee Nederlandse actievoerders aan boord van het Greenpeace-ship Arctic Sunrise dat onder Nederlands vlag voer.

Arbitragezaak

De Nederlanders worden samen met 28 andere bemanningsleden aangeklaagd voor piraterij. Nederland stapt naar het Zeerechttribunaal in Hamburg als de bemanning niet vrij wordt gelaten, maakte minister Timmermans vorige week bekend.

Koning Willem-Alexander gaat 9 november naar Moskou. Hij zal daar het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland afsluiten, samen met president Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl