NOS NieuwsAangepast

Sotsji: Russen luisteren iedereen af

Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji volgend jaar kunnen de Russen iedereen afluisteren. Ze installeren al sinds het begin van de bouw van het olympisch park in 2010 overal speciale apparatuur. Dat zeggen twee Russische beveiligingsspecialisten in de Britse krant The Guardian.

Onder het motto dat veiligheid voor iedereen gegarandeerd moet zijn, hebben de Russen een afluistersysteem uit het Sovjettijdperk laten moderniseren. Daarbij werd afgesproken dat dat in het geheim zou gebeuren, zeggen de specialisten.

Gevolgd en gefilterd

Met het surveillancesysteem kunnen zowel sporters als bezoekers worden afgeluisterd. Het totale telefoon- en internetverkeer kan worden gevolgd en gefilterd, zonder dat providers daar iets vanaf weten.

Het systeem werd in de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld door de KGB. Het werd door de jaren heen af en toe aangepast, ook door de huidige veiligheidsdienst FSB.

Gratis wifi

Daarnaast wordt het mobiele netwerk aangepast. De Russen hebben toegezegd dat op het hele olympische terrein gratis wifi beschikbaar is en hebben een 4G-netwerk geïnstalleerd.

De Russen zeggen dat alles wordt gedaan om terreuracties tijdens de Spelen te voorkomen. Er worden zelfs drones en sonarapparatuur ingezet om onderzeeërs op te sporen. De badplaats Sotsji ligt aan de Zwarte Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl