NOS NieuwsAangepast

"Dolfijnenpark naast slachtbaai"

De Japanse stad Taiji, waar jaarlijks duizenden dolfijnen worden afgeslacht, opent een zeedierenpark waar mensen met dolfijnen kunnen zwemmen.

De dolfijnenjacht in een baai vlakbij zal gewoon door blijven gaan, heeft een gemeentewoordvoerder gezegd tegen persbureau AFP.

Groot net

De plannen lagen er al een tijd, maar zijn nu serieus. Volgens de woordvoerder wordt het 'safaripark' zo'n 28 hectare groot.

Bij de ingang van een van de baaien van Taiji komt een groot net te hangen, waardoor de dolfijnen en kleine walvissen niet meer naar open zee kunnen zwemmen. Toeristen kunnen met de dieren zwemmen maar ook het water op met een kajak.

Vlees

Taiji is bekend geworden - en berucht - door de documentaire 'The Cove', die in 2010 een Oscar won. In de film wordt een dolfijnentrainer gevolgd die uitzoekt wat er precies gebeurt in de verborgen baai van Taiji.

Te zien is hoe de dolfijnen bijeen worden gedreven in de baai, in netten worden gevangen en daarna vanuit vissersboten met messen en speren worden gedood.

Niet raar

De woordvoerder vindt het niet raar om de dolfijnen, en ook kleine walvissen, te gebruiken om toeristen te trekken, terwijl de dieren even verderop op grote schaal worden gedood.

"Op dit moment kunnen zwemmers in de zomer al genieten van zoogdieren die worden vrijgelaten uit de afgesloten baai. Maar we willen het grootser aanpakken. Het park is onderdeel van een plan om van de hele stad een zeedierenpark te maken, waar mensen de dieren kunnen bekijken terwijl ze verschillende producten uit de zee proeven, inclusief dolfijnen- en walvisvlees."

Selectie

Het park, dat over vijf jaar klaar moet zijn, zal gescheiden zijn van Hatakejiri Bay, waar de dolfijnenjacht plaatsheeft.

Van de duizenden dieren die daar worden gevangen, worden er een paar dozijn geselecteerd voor de verkoop aan dierentuinen en zeeaquariums. De overgebleven dolfijnen worden doodgestoken en gebruikt voor hun vlees.

Ongelukkig

Sinds de documentaire 'The Cove' wordt Taiji overspoeld door activisten die protesteren tegen de dolfijnenjacht. Enkele dierenorganisaties in Tokio noemen het plan "ongelukkig" voor de stad. "Het hele plan is gebaseerd op het concept dat ze zo veel walvissen en dolfijnen kunnen exploiteren als ze willen", zegt een activist, "maar de zoogdieren zijn niet van Taiji".

Hij vervolgt: "Zeezoogdieren trekken van de ene oceaan naar de andere en de algemene opinie is dat ze met rust worden gelaten. Het plan van de gemeente zorgt alleen maar voor meer protesten tegen de dolfijnenjacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl