NOS NieuwsAangepast

Dodental Lampedusa naar 194

Het dodental van de scheepsramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa is opgelopen naar 194. Vanochtend is het zoeken naar lichamen van Afrikaanse vluchtelingen hervat. Het weer was twee dagen te slecht om te zoeken.

Duikers vonden vandaag 83 lichamen bij het schip, dat op 50 meter diepte op de bodem van de Middellandse Zee ligt. Er worden nog zo'n 150 mensen vermist.

De duikers beschrijven de situatie bij het wrak als een nachtmerrie. Op de zeebodem lagen lichamen bedekt door zand. In het wrak vonden zij lichamen van mensen die in elkaars armen zijn gestorven.

"Beschamend"

De Italiaanse minister Kyenge van Migratie heeft de overlevenden van de ramp bezocht. Ze omschreef de situatie in het opvangkamp op Lampedusa als "beschamend".

Het kamp is gebouwd voor 250 vluchtelingen. Op dit moment verblijven er meer dan 1000. Door het gebrek aan plaatsen moeten veel vluchtelingen buiten slapen.

Dinsdag praten de EU-ministers van Binnenlandse Zaken over de opvang van vluchtelingen op Lampedusa. De Europese Commissievoorzitter Barroso bezoekt het eiland woensdag.

Volgepakt

Afgelopen donderdag zonk het 20 meter lange schip in de buurt van het Italiaanse eilandje, op zo'n 100 kilometer uit de Afrikaanse kust. Het was volgepakt met vluchtelingen uit Eritrea.

Van de circa 500 vluchtelingen hebben 155 de ramp overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl