NOS NieuwsAangepast

VS pakt al-Qaida kopstuk Libië op

Amerikaanse commandotroepen hebben gisteren in Libië de al-Qaida-leider Abu Anas al-Libi opgepakt. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, in 1998.

De auto van de extremist werd klemgereden, toen hij na een bezoek aan een moskee terugkeerde bij zijn huis in Tripoli. De commando's werden bijgestaan door agenten van de FBI en de CIA.

Kerry

Een woordvoerder van het Pentagon twittert dat Al-Libi, die eigenlijk Nazih al-Ruqai heet, buiten Libië door Amerikaanse militairen gevangen wordt gehouden.

Minister Kerry van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat de Verenigde Staten aanslagen altijd zullen wreken: "Terroristen kunnen op de vlucht slaan, maar ze kunnen zich niet verbergen".

De autoriteiten in Tripoli hebben Washington om uitleg gevraagd over de aanhouding van de Libische staatsburger.

Somalië

Een Amerikaanse commando-operatie in Somalië, verliep minder voorspoedig. Een team van de Navy SEALs viel gisteren bij zonsopgang een villa bij Barawe aan de Somalische kust aan.

Doelwit was een leider van al-Shabaab, de terreurorganisatie die de gijzeling in het winkelcentrum in Nairobi zou hebben uitgevoerd, twee weken geleden. De commando's benaderden het huis vanaf de Indische Oceaan. Bewakers openden direct het vuur op de Amerikanen.

Uiteindelijk besloot de Amerikaanse commandant de operatie af te blazen. Volgens al-Shabaab is er een militant gedood.

Geen details

Aanvankelijk werd gemeld dat de operatie succesvol was verlopen, maar volgens een anonieme Amerikaanse veiligheidsagent hebben de commando's niet kunnen nagaan of de al-Shabaableider is uitgeschakeld.

Het ministerie van Defensie weigert bijzonderheden te geven over de operatie in Somalië. De aanval werd anderhalve week geleden gepland, tijdens de gijzelingsactie in Kenia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl