NOS NieuwsAangepast

"Werknemers A2-tunnel uitgebuit"

Tientallen Portugese en Poolse arbeiders die werken aan de bouw van de A2-tunnel in Maastricht worden uitgebuit. Dat stelt dagblad De Limburger na eigen onderzoek.

De krant schrijft dat de werkgever van de buitenlandse arbeiders op het salaris maandelijks 968,75 euro netto inhoudt voor "logistieke kosten". Maar de werkelijke kosten voor huisvesting en vervoer zouden slechts 250 per maand bedragen.

"Niet excessief"

Zo wonen de ijzervlechters in slooppanden die zijn ingericht met kringloopmeubels. De woningen liggen pal naast de A2-tunnel en de mannen lopen elke dag naar hun werk, volgens De Limburger.

De Portugezen en Polen zijn in dienst bij een dochterbedrijf van het Ierse Atlanco Rimec. In de krant zegt de financieel directeur van het bedrijf de maandelijkse rekening voor huisvesting en vervoer "niet excessief" te vinden.

De ijzervlechters maken bovendien vrijwillig gebruik van de diensten, zegt het bedrijf. De mannen zeggen in de krant dat ze de keuze hebben tussen betalen of teruggestuurd worden.

Ingrijpen

FNV Bouw zegt desgevraagd dat de bond ook signalen heeft gekregen over slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van de tunnel.

De Limburgse SP-fractie wil dat het provinciebestuur onmiddellijk ingrijpt als blijkt dat het bericht van De Limburger klopt. De provincie is een van de opdrachtgevers van het project.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl