NOS NieuwsAangepast

Krol: vijanden hebben gewonnen

Henk Krol stopt als partijleider van 50Plus en Tweede Kamerlid. Dat heeft hij bekendgemaakt in een brief die naar verschillende media is gestuurd.

De 63-jarige Krol heeft zijn besluit genomen na de publicatie in de Volkskrant vanmorgen. Daarin stond dat Krol als directeur van de Gay Krant heeft verzuimd pensioenpremies te betalen voor zijn personeel. Dat gebeurde van 2004 tot en met 2007 en in 2009. Het zou gaan om vele tienduizenden euro's.

"Na publicatie in de Volkskrant is het voor mij onmogelijk om door te gaan als volksvertegenwoordiger. Ik kan niets anders dan mijn functie neerleggen", schrijft Krol. "Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen."

'Geen boekhouder'

In de brief gaat Krol in op de beschuldigingen in de krant. "Ik ben een strijder in hart en nieren, geen boekhouder." Krol zegt dat anderen altijd zijn financiën regelden. "Altijd maar was de strijd voor mij belangrijker dan de penningen."

Ook schrijft Krol dat hij zich had moeten realiseren dat iedereen in Den Haag onder een vergrootglas ligt en dat elk foutje uit het verleden wordt meegewogen. "Ik heb veel fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen. Mijn strijd was echter immer oprecht, mijn aanpak evenwel niet altijd goed doordacht."

Krol beëindigt zijn brief met de tekst: "Ik ben op dit moment door al mijn krachten heen. Ik hoop dat anderen de strijd, die heel hard nodig is, zullen voortzetten".

Bestuurstop al weg

Henk Krol is medeoprichter van de Gay Krant. In 2011 werd hij gekozen als Statenlid in Noord-Brabant voor de ouderenpartij 50Plus; een jaar later werd hij lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. De partij heeft twee zetels in Tweede Kamer en een zetel in de Eerste Kamer. In peilingen staat de partij op grote winst.

Vorige week stapte ook de bestuurstop van de partij op. De voorzitter, vicevoorzitter en penningmeester werden het niet eens met Krol en de rest van de partijtop over het royement van de campagneleider Schouw en zijn partner.

Die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van "de kernwaarden integriteit en betrouwbaarheid". Dat conflict had te maken met de oprichting van de lokale partij Ouderen Politiek Actief (OPA) door Schouw. Hij wil op die manier meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en 50Plus wilde die verkiezingen nog laten schieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl