NOS NieuwsAangepast

Nieuwe kikkersoorten in Suriname

Wetenschappers hebben in het regenwoud van Suriname zo'n zestig nieuwe dier- en plantsoorten ontdekt. De onderzoekers waren door de onderzoeks- en natuurbehoudorganisatie Conservation International naar het zuidoosten van Suriname gestuurd.

Ze zijn drie weken op expeditie geweest bij de bovenloop van de Paloemeu-rivier, niet ver van de grens met Brazilië. Daarbij werden ze geholpen door dertig lokale gidsen, die hielpen bij het navigeren door de snelstromende rivieren en het bijna ondoordringbare oerwoud.

De wetenschappers ontdekten onder meer zes kikkers en elf vissen die waarschijnlijk tot een nieuwe soort behoren. Zo vonden ze een bruine boomkikker die de onofficiële naam cacaokikker kreeg en een nog onbekende pijlgifkikker, die gif afscheidt dat door de inheemse bevolking wordt gebruikt bij de jacht.

In totaal verzamelden de expeditieleden gegevens van 1378 soorten planten, vogels, zoogdieren, insecten, vissen en amfibieën. Zestig daarvan zijn dus vermoedelijk nieuwe soorten.

Vervuiling

Suriname beschermt zijn regenwouden intensief. In 1998 werd het Centraal Suriname Natuurreservaat opgericht. Het natuurreservaat heeft een oppervlakte van 16 miljoen hectare, tien procent van de totale oppervlakte van Suriname.

Wel is in veel natuurgebieden in Suriname het water vervuild door illegale mijnbouw. In de Paloemeu-rivier ontdekten de onderzoekers dat het water op veel plaatsen is vervuild met kwik, dat wordt gebruikt bij het winnen van goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl