Staatssecretaris Teeven wil minder kinderen opsluiten in vreemdelingendetentie. Hij gaat op zoek naar alternatieven. Dat heeft hij de Tweede Kamer beloofd op aandringen van de oppositie en van regeringspartij PvdA.

Kinderen die met hun ouders op Schiphol aankomen, worden nu vaak automatisch in vreemdelingendetentie geplaatst. Daarnaast zitten er ook kinderen vast in uitzetcentra, voordat ze het land moeten verlaten. Volgens de staatssecretaris zet "je kinderen niet in een cel tenzij het echt niet anders kan."

Teeven gaat op zoek naar alternatieven maar voelt niets voor de oplossing die in België is gekozen. Daar heeft de regering besloten kinderen bij aankomst nooit meer in vreemdelingendetentie te plaatsen waardoor er sprake is van "een enorme toeloop op Zaventem." Volgens Teeven mogen ouders hun kinderen niet gaan gebruiken als ticket naar Nederland.

Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind

De oppositiepartijen SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn het niet eens met de zienswijze van Teeven. Joël Voordewind van de ChristenUnie wijst erop dat Nederland het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind heeft ondertekend. "Daar staat in dat kinderen niet in een cel mogen worden ondergebracht en daar dienen we ons aan te houden."

Teeven gaat nu eerst praten met de organisaties die zijn verenigd in de coalitie "Geen kind in de cel" om te zoeken naar alternatieven.

STER reclame