NOS VoetbalAangepast

De Boer: Qatar pakt misstanden aan

Het WK van 2022 is al sinds de toewijzing aan Qatar het middelpunt van discussie. Niet alleen omdat het volgens velen in de zomer te warm is om er te voetballen, maar nu ook vanwege de bar slechte omstandigheden voor de bouwvakkers die de WK-stadions moeten bouwen.

De Engelse krant The Guardian meldde acht dagen geleden dat de afgelopen maanden 44 gastarbeiders uit Nepal zijn gestorven door ongevallen en hartaanvallen bij bouwwerkzaamheden. Dinsdag werd duidelijk dat sinds de start van de werkzaamheden in 2012 voor het WK er in totaal 70 Nepalese bouwvakkers om het leven zijn gekomen.

Vrijdag buigt het uitvoerend comité van de FIFA zich in Zürich over het onderwerp. Voor het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond protesteerden donderdag Zwitserse vakbondsmensen tegen de omstandigheden van de bouwvakkers in Qatar.

Ronald de Boer, die jarenlang in Qatar voetbalde en ambassadeur was voor het WK-comité van Qatar, schrok van de berichtgeving door The Guardian. "Dat is zeker schrikken. En laten we vooropstellen dat wat we hebben gezien, dat is niet goed te praten", zegt hij in een interview met de NOS.

Volgens de krant werken de Nepalezen bij temperaturen van rond de vijftig graden, krijgen ze onvoldoende drinkwater en hebben ze te maken met onhygiënische omstandigheden.

Hoe ernstig ook, volgens de oud-voetballer is dat alles niet het organisatiecomité van het WK aan te rekenen. "Dat is verschrikkelijk voor het WK-comité en daar balen ze ook verschrikkelijk van. Ze zullen er ook alles aan doen om dat uit te bannen. We moeten alleen niet doen alsof we dit niet wisten. Slavernij is een groot woord, maar dat de omstandigheden niet geweldig waren voor sommigen is duidelijk."

De Boer, die nu Nederlandse bedrijven adviseert die in het oliestaatje opdrachten proberen binnen te halen, zegt dat het een gevolg is van de stormachtige ontwikkeling die Qatar doormaakt. "Als je tien jaar geleden kwam en nu, dan zie je wat voor ontwikkeling daar gaande is. Dat gaat in zo'n tempo, dat is bijna niet bij te houden. En ja, daarbij worden fouten gemaakt en dit is er een van."

Hij denkt niet dat alle discussie het WK in de weg gaat zitten. "Zij willen er alles aan doen om de wereld te laten zien dat ze open zijn en gastvrij en die misstanden uit de wereld helpen. Ik sta daar heel positief tegenover. Het wordt gewoon een geweldig WK, dat weet ik zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl