NOS NieuwsAangepast

Pompe en Fabry blijven vergoed

Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

De dure medicijnen tegen de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry worden ook na dit jaar gewoon vergoed uit de basisverzekering. Dat heeft minister Schippers aan de Tweede Kamer laten weten.

Vorige zomer onthulde de NOS een plan van het College voor Zorgverzekeringen om de vergoeding te schrappen. Het CVZ had twijfels over de effectiviteit van de middelen in relatie tot de prijs die ervoor betaald moest worden.

Prijsverlaging

Op jaarbasis kosten de medicijnen voor een patiënt met Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro. De medicijnen voor iemand met Fabry kosten 200.000 euro per jaar.

Onderhandelingen met de producenten van de middelen hebben volgens de minister een substantiële prijsverlaging opgeleverd. Hoeveel de prijs omlaag gaat, wordt niet bekendgemaakt. Dat is een voorwaarde die de producenten van de geneesmiddelen gesteld hebben.

Behandelrichtlijnen

De betrokken artsen hebben opnieuw beloofd dat ze gepast gebruik van de middelen zullen bevorderen. Dat moet onder meer gebeuren door de verdere ontwikkeling van behandelrichtlijnen en onderzoek naar de factoren die bepalen hoe goed de medicijnen bij individuele patiënten werken.

Verder wordt de Europese samenwerking op het gebied van zeldzame ziekten geïntensiveerd, zoals artsen al lang willen.

Patiënten met de ziekte van Pompe worden behandeld in het Erasmus MC in Rotterdam. Het Amsterdamse AMC is het expertisecentrum voor de ziekte van Fabry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl