NOS NieuwsAangepast

Kasparov: Poetin doet wat hij wil

Met de aanklacht tegen de Greenpeace-activisten wil de Russische president Poetin aan de rest van de wereld laten zien dat hij kan doen wat hij wil. Dat zegt Garry Kasparov, voormalig wereldkampioen schaken en tegenwoordig vooral mensenrechtenactivist, in een gesprek met de NOS.

De dertig actievoerders van het schip Arctic Sunrise zijn in Moermansk aangeklaagd voor piraterij. Onder hen zijn twee Nederlanders. Op piraterij staat in Rusland een maximale celstraf van 15 jaar.

Onzin

De aanklacht is grote onzin volgens Kasparov. Het protest van Greenpeace tegen olieboringen in het Noordpoolgebied was in zijn ogen gewoon een vreedzaam protest. "Er was geen enkel gevaar voor wie dan ook, ook niet voor de mensen op het olieplatform."

De internationale gemeenschap heeft genoeg mogelijkheden om aan Poetin te laten zien dat wat hij doet illegaal is, zegt Kasparov. Hij roept de betrokken landen op een front te vormen om Rusland onder druk te zetten.

Tegelijkertijd verwacht hij niet veel actie en daadkracht van de westerse gemeenschap. "Ik zie juist een terugtrekkende beweging, aangevoerd door de Verenigde Staten. Dat is gevaarlijk, daardoor zal Poetin alleen maar meer van dit soort fratsen uithalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl