NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: niet voor wat, hoort wat

Ouderen en gehandicapten hoeven niet bang te zijn dat gemeenten hen dwingen om vrijwilligerswerk te doen. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een reactie op het bericht dat in de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2015 staat dat hulpbehoevenden gevraagd wordt vrijwilligerswerk te doen.

"Ik ben voor een betrokken maatschappij, niet voor een voor-wat-hoort-wat-maatschappij. Dat is een belachelijk idee", benadrukt Van Rijn. "Er wordt een heel rare karikatuur gemaakt van het wetsvoorstel."

Ondersteuning

In het conceptwetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd, staat dat gemeenten mensen die maatschappelijke ondersteuning krijgen kunnen vragen "maatschappelijk nuttige activiteiten" te verrichten.

Het aannemen van vrijwilligerswerk is vrijwillig. "Als je zorg nodig hebt, dan krijg je die gewoon", zegt de staatssecretaris.

Ook als het gaat om maatschappelijke ondersteuning wil Van Rijn niet spreken van voor-wat-hoort-wat. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp, aanpassingen in woningen, vervoer en maaltijdverzorging. Wel zegt hij dat mensen hier meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.

Volgens Van Rijn kan het vrijwilligerswerk mensen uit hun isolement halen. "Het is heel verstandig om te vragen of mensen iets kunnen betekenen. Het gaat om eenzaamheid, die soms heel groot is." Volgens de staatssecretaris hebben vrijwilligersorganisaties er vaak op aangedrongen hun werk "meer in het zonnetje te zetten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl