NOS NieuwsAangepast

Aflossen hypotheek deels boetevrij

ABN Amro en Rabobank komen met regelingen waardoor het goedkoper wordt om een hypotheek versneld af te lossen. Daarmee geven de banken gehoor aan de oproep van minister Dijsselbloem van Financiën om het voorbeeld van SNS te volgen om geen boete op te leggen aan mensen die een schenking willen gebruiken om een hypotheek versneld af te lossen.

Klanten van ABN Amro met een hypotheek die 'onder water' staat, kunnen vanaf 1 november een deel van die hypotheek boetevrij aflossen. Dat mogen ze tot aan de meest actuele WOZ-waarde van hun huis.

Door het versneld aflossen, komt het hypotheekbedrag in meer verhouding tot de waarde van de woning. Daardoor neemt de kans op een restschuld bij verkoop af.

Schenking

Op dit moment heeft 25 procent van de hypotheekklanten van ABN een hypotheekschuld die groter is dan de waarde van de woning. Dat zijn zo'n 200.000 klanten met een potentiële restschuld. Gemiddeld staan zij 30.000 euro 'onder water'. De regeling van ABN Amro geldt in ieder geval tot 31 december 2014.

In tegenstelling tot de regeling van ABN Amro geldt de regeling van de Rabobank ook voor mensen met een hypotheek die niet 'onder water' staat. Deze bank stelt zijn klanten in staat om een fiscaal vrijgestelde schenking tot 100.000 euro in te zetten om een hypotheek vervroegd af te lossen. SNS kwam half september al met een vergelijkbare regeling.

ING

ING beraadt zich nog of zij ook regelingen aan gaan bieden aan hun klanten om hypotheken versneld af te lossen.

Als mensen hun hypotheek sneller aflossen dan lopen banken rente-inkomsten mis. Daarom rekenen de banken normaal gesproken een boete als mensen hun hypotheekschuld vervroegd terugbetalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl