NOS NieuwsAangepast

Felle kritiek Amnesty op Turkije

De Turkse autoriteiten hebben zich rond de protesten van deze zomer op grote schaal schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Dat concludeert Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie zegt dat er zeker drie doden vielen door excessief geweld van de politie.

De protesten in Turkije begonnen dit voorjaar. Demonstranten bezetten het Gezipark in Istanbul omdat het park zou moeten wijken voor nieuwbouw. Eind mei greep de politie hard in, waarna de protesten zich uitbreidden over heel het land. Er werd toen vooral gedemonstreerd tegen de autoritaire regeerstijl van premier Erdogan.

Doodgeslagen

Amnesty zegt dat meer dan 8000 demonstranten gewond raakten door politiekogels, traangas, waterkanonnen, rubberkogels en stokslagen. Zeker één demonstrant zou zijn doodgeslagen door agenten.

Agenten schoten doelbewust met rubberkogels op het bovenlichaam van betogers of op hun gezicht en traangasgranaten werden soms in woongebouwen gegooid, zegt Amnesty. Ook werden chemische stoffen toegevoegd aan het water van waterkanonnen en werden vrouwelijke betogers aangerand en misbruikt.

Omgaan met tegenstand

De Turkse regering moet leren omgaan met tegenspraak op straat, concludeert Amnesty. De organisatie roept landen op geen traangas en rubberkogels meer te verkopen aan Ankara.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl