NOS NieuwsAangepast

Teeven: nog geen besluit Volkert

Staatssecretaris Teeven neemt volgende week een besluit over Volkert van der Graaf. De Raad voor Strafrechtstoepassing vindt dat Van der Graaf met proefverlof kan en dat zijn belang moet prevaleren boven de maatschappelijke onrust die het verlof kan veroorzaken.

Teeven benadrukt dat de uitspraak van de Raad niet betekent dat Van der Graaf met verlof gaat. "Ik moet het opnieuw wegen en ga kijken naar de dan geldende omstandigheden." De staatssecretaris vindt de maatschappelijke onrust nog steeds een belangrijk punt van overweging. Dat heeft hij eerder ook gezegd.

"Maatschappelijke onrust"

VVD, PVV en CDA in de Tweede Kamer vinden dat Teeven het proefverlof moet weigeren. "Proefverlof zal tot zoveel maatschappelijke onrust leiden dat wij van harte hopen dat Teeven een verzoek zal afwijzen", zegt VVD-Kamerlid Van der Steur.

Ook de PVV doet een dringend beroep op de staatssecretaris om Van der Graaf onder geen enkele voorwaarde op proefverlof te laten gaan. Kamerlid Helder wijst erop dat Teeven eerder heeft gezegd dat de moordenaar van Fortuyn niet vervroegd in vrijheid zal worden gesteld. "De PVV verwacht dan ook van de staatssecretaris dat hij zich een vent toont en zijn rug recht houdt", zegt Helder. En ook CDA-Kamerlid Oskam vindt dat het maatschappelijk belang zwaarder moet wegen dan de terugkeer van Van der Graaf in de maatschappij.

Afwachten

D66 wil zich niet uitlaten over een eventueel proefverlof. "De politiek gaat niet over rechterlijke uitspraken, wij wachten de beslissing van Teeven af", zegt Kamerlid Schouw. Ook de SP is terughoudend. Maar Kamerlid De Wit zegt wel dat ook voor zijn fractie de mogelijke maatschappelijke onrust een zwaar element moet zijn bij de afweging van Teeven.

De SGP laat zich in soortgelijke zin uit als de SP: "Het is aan de staatssecretaris, maar we gaan ervan uit dat hij de maatschappelijke onrust nadrukkelijk meeweegt, zeker nu het gaat om een politieke moord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl