Koningspaar naar Noorwegen

Aangepast

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag in Noorwegen voor een kennismakingsbezoek. Het paar wordt in het koninklijk paleis in Oslo ontvangen door koning Harald en koningin Sonja.

Vervolgens bezoeken Willem-Alexander en Máxima het Noorse parlement en spreken ze met premier Stoltenberg. Bij de aansluitende lunch met koning Harald en koningin Sonja zijn ook kroonprins Haakon en prinses Astrid, de zus van koning Harald, aanwezig.

Goede banden

De Nederlandse en Noorse koninklijke familie onderhouden goede banden. Harald (76) was peetoom van prins Friso en Máxima is peettante van prins Sverre Magnus, het tweede kind van kroonprins Haakon. Prinses Laurentien is peettante van de tweede dochter van de Noorse prinses Märtha Louise.

De families bezoeken elkaar geregeld bij familie-aangelegenheden. In juli waren Willem-Alexander en Máxima bij een feest ter gelegenheid van de veertigste verjaaardag van Haakon. In augustus kwam koning Harald naar Nederland voor de begrafenis van prins Friso.

Het bezoek aan Noorwegen maakt deel uit van een serie kennismakingsbezoeken die het koningspaar aflegt. Eerder waren Willem-Alexander en Máxima al in Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en Spanje. Op 14 oktober staat een bezoek aan Zweden op de agenda.

STER Reclame