Berlusconi verliest grip op partij

Aangepast

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, partijleider van Volk van de Vrijheid (PdL), lijkt niet langer zomaar zijn zin te krijgen binnen zijn partij. Vice-premier Angelino Alfano heeft aangekondigd bij de aankomende vertrouwensstemming premier Letta te ondersteunen en roept zijn partijgenoten op datzelfde te doen. Berlusconi is tegen.

Zaterdag stapten vijf ministers van PdL uit de regering van Letta. Officieel was de reden een conflict over btw-verhoging, maar volgens Letta draaide het alleen om Berlusconi's belangen. Die wordt mogelijk uit de Senaat gezet, omdat hij is veroordeeld wegens belastingontduiking. De Senaat stemt daar 4 oktober over.

Vertrouwensstemming

Na het terugtreden van de ministers heeft Letta zelf om een vertrouwensstemming gevraagd. Als hij verliest, treedt hij af. Als hij wint, wil hij doorregeren zonder dat er nieuwe verkiezingen hoeven te komen.

Of de leden van de PdL de oproep van Alfano zullen volgen, is nog onduidelijk. De voormalige minister van Cultuur heeft al laten weten Letta alleen te steunen als Berlusconi daarom vraagt. "En niemand anders", voegde hij daar nog aan toe.

STER Reclame