NOS NieuwsAangepast

Obamacare: wat je moet weten

Wat is Obamacare?

Obamacare is de nieuwe zorgwet van de regering Obama. De wet, die vandaag ingaat, wijzigt vooral veel op het gebied van zorgverzekeringen. Vanaf vandaag moeten Amerikanen zich via internet verplicht inschrijven voor een zorgverzekering. Er zijn zogenoemde marktplaatsen waar de polissen van commerciële aanbieders te vinden zijn. Mensen kunnen zelf kiezen welke polis ze willen.

Waarom moest de nieuwe wet er komen?

Op dit moment zijn ongeveer veertig miljoen Amerikanen niet verzekerd. Dat leidt soms tot schrijnende situaties. In sommige gevallen moesten mensen hun huis uit omdat ze hun ziektekosten niet konden betalen. Bovendien konden zorgverzekeraars mensen weigeren als bleek dat ze een (erfelijke) aandoening hadden, die niet bekend was toen ze de verzekering afsloten. Daardoor werden juist de mensen die al ziek waren, hard getroffen.

Wie worden verzekerd onder de nieuwe wet?

In principe iedereen. Amerikanen die weigeren zich in te schrijven voor een zorgverzekering moeten aan het eind van het jaar 95 dollar extra belasting betalen. Jongeren tot 26 jaar kunnen op de polis van hun ouders blijven. Dat is vrijwel altijd voordeliger.

Waarom is er zoveel verzet tegen de wet?

Critici vinden dat mensen zelf moeten kunnen kiezen of ze zich al dan niet verzekeren en dat de overheid hen niet kan dwingen. Conservatieve Republikeinen zien de nieuwe zorgwet als het kwalijkste voorbeeld van ongewenste overheidsbemoeienis van de regering Obama.

Wat heeft Obamacare te maken met de government shutdown?

De Republikeinen willen dat Obamacare niet doorgaat of wordt uitgesteld. Daarom stemden zij elke keer tegen de begroting van de regering. Omdat de begroting vóór 1 oktober moest worden aangenomen, zijn nu veel overheidsgebouwen 'op slot'. President Obama blijft achter zijn zorgwet staan. Het is dus nog onbekend hoe lang de shutdown gaat duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl