NOS NieuwsAangepast

Onderzoek bijwerkingen griepprik

Het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb gaat jaarlijks extra onderzoek doen naar de bijwerkingen van de griepprik. Zo'n tachtig huisartsen zullen meedoen aan het onderzoek.

De huisartsen beginnen donderdag weer met het toedienen van de vaccinatie. Jaarlijks krijgen ongeveer 3,5 miljoen mensen de griepprik. "Afgelopen jaar zijn er bij ons 200 meldingen van bijwerkingen geweest. Dat is erg weinig vergeleken met de gemelde bijwerkingen van vaccins uit het rijksvaccinatieprogramma," zegt Agnes Kant, directeur van Lareb. "Dat is natuurlijk mooi, maar we willen voor de zekerheid onderzoeken of mensen ons wel goed genoeg weten te vinden. Bovendien verandert het griepvaccin elk jaar een beetje. Het is daarom belangrijk om de bijwerkingen jaarlijks te monitoren."

Diabetes

Onder de 200 meldingen van vorig jaar waren geen alarmerende. "Wel zien we de laatste twee jaar meer mensen met een dikke arm na de vaccinatie."

Huisartsen zullen aan hun patiënten vragen of ze mee willen werken aan het onderzoek. Ze krijgen dan per mail een lijst met vragen waarop ze kunnen aangeven of ze last hebben van bijwerkingen. Kant weet nog niet wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Mensen boven de 60 jaar, en mensen met ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, krijgen via hun huisarts een oproep voor de prik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl