Staatssecretaris Teeven heeft zijn wetsvoorstel voor meer elektronische detentie gewoon ingediend bij de Tweede Kamer. Hij is het niet eens met de kritiek die de Raad van State op het plan heeft.

Meer verlof

Teeven wil gedetineerden bij goed gedrag naar huis sturen met een enkelband. Dat moet in plaats van het huidige systeem komen, waarbij gevangenen aan het einde van hun straf steeds meer verlof en begeleiding krijgen om aan het leven in de maatschappij te wennen.

De Raad van State noemt het plan slecht onderbouwd en mogelijk gevaarlijk. Als gedetineerden onbegeleid thuis zitten is de kans groter dat ze weer op het slechte pad komen.

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens Teeven is het juist goed dat er meer nadruk wordt gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van de gedetineerde, diens gedrag en motivatie. Houdt iemand zich niet aan de regels, dan gaat hij de gevangenis weer in.

"Betrokkenen moeten de handen uit de mouwen steken en zelf werk of een opleiding vinden", schrijft Teeven. Als dat niet lukt wil hij ze inzetten bij dienstverlening aan de samenleving, zoals het onderhoud van overheidsgebouwen en monumenten.

STER reclame