NOS NieuwsAangepast

"Koningsmantel maar 65 jaar oud"

De koningsmantel die Willem-Alexander droeg bij de inhuldiging op 30 april is niet - zoals is voorgehouden - 200 jaar oud maar 65 jaar oud. Dat zou blijken uit rekeningen die zijn gevonden in een archief in Bern.

De koning zei een paar dagen voor de plechtigheid in een interview dat hij de hermelijnen mantel uit 1815 zou dragen. "Je staat voor de continuïteit van een systeem van 200 jaar. Dus daar hoort die mantel bij."

De rekeningen voor het malen van de nieuwe mantel zijn ontdekt door de Zwitserse kunsthistoricus dr. Rolf Thalmann en lagen in het Schweizerische Bundesarchiv in Bern. De nieuwe mantel zou in 1948 zijn genaaid in een gordijnatelier.

Leeuwtjes

Thalmann vond een rekening van interieurfirma Klingele uit Basel van 1.269,45 Zwitserse frank voor "20,15 meter zijden fluweel", schrijft kunsthistorica Dieuwke Grijpma in de Volkskrant.

Op een bon uit hetzelfde jaar rekenden de zusters Kerber uit Basel 440 frank voor het overzetten van tachtig geborduurde leeuwtjes van de oude mantel op de nieuwe. '1 Krönungsmantel, 80 motiv à 5,50', zou op de factuur staan.

De dochter van Max Klingele, de toenmalige eigenaar van de interieurfirma, bevestigt volgens Grijpma dat de nieuwe mantel in het gordijnatelier van haar vader is gemaakt.

Bijbels wonder

Een bontdeskundige die wordt aangehaald in het verhaal van Grijpma zegt dat het ondenkbaar is dat de levensduur van hermelijn 200 jaar is. "Dat zou een bijbels wonder zijn."Na dertig jaar is het bont zo droog en fragiel dat het scheurt als je er een naald insteekt, zegt hij.

Grijpma schreef in 1999 al in haar boek 'Kleren voor de elite' dat de mantel die Juliana (1948) en Beatrix (1980) bij hun inhuldiging droegen "een nepperd" was. De mantel was volgens haar zo grondig hersteld in 1948, dat er slechts sprake was van een replica. Alleen de leeuwtjes zouden nog de originele uit 1815 zijn, het jaar dat koning Willem I werd ingehuldigd.

De RVD wil niet reageren op de nieuwe bewijzen dat de koningsmantel geen 200 jaar oud is. De dienst verwijst naar de informatie over de mantel op de website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl