NOS NieuwsAangepast

Bewoners Vluchtflat vertrekken

De uitgeprocedeerde asielzoekers die hun toevlucht hebben gezocht in de Vluchtflat in Amsterdam vertrekken vandaag. Het gaat om zo'n 180 mensen uit onder meer Somalië, Sudan en Ethiopië.

De asielzoekers kunnen de komende nacht terecht in cultureel centrum OT301, in het vroegere gebouw van de Amsterdamse filmacademie. Daar moeten ze morgen voor 14.00 uur weg zijn.

Van dag tot dag

Het is nog niet duidelijk waar de asielzoekers dan terecht kunnen. De Raad van Kerken in Nederland bekijkt of er een kerk in Amsterdam beschikbaar is om hen op te vangen.

"De asielzoekers leven van dag tot dag. Ze weten niet waar ze aan toe zijn", zegt Henk Griffioen, coördinator van de vluchtelingen.

Asielzoekerscentrum

Staatssecretaris Teeven heeft gezegd dat de mensen terechtkunnen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De bewoners van de Vluchtflat zien dat niet als een oplossing. Savannah Koolen, vrijwilliger in de Vluchtkerk: "We willen het aanbod van de staatssecretaris niet meteen afwijzen, maar de mensen hier hebben al een keer in een asielzoekerscentrum gezeten en bleken niet uitzetbaar."

De Vluchtflat werd eind mei gekraakt door de groep, die daarvoor in de Vluchtkerk in Amsterdam zat. De eigenaar van het kantoorgebouw wil het gaan verhuren en dwong via de rechter ontruiming af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl