Kamer fluit minister terug over prijs

Aangepast

Een Kamermeerderheid wil dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken afstapt van het plan om de Mensenrechtentulp te vervangen door een innovatieprijs.

Timmermans wil af van de Mensenrechtentulp, een prijs voor mensen die met grote risico's de mensenrechten verdedigen. De minister wil in plaats daarvan de Human Rights Innovation Award invoeren. Die prijs moet specifiek gericht zijn op het bevorderen van mensenrechten door innovatie.

Professionele begeleiding

Een meerderheid van Timmermans eigen PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren vreest dat veel mensenrechtenactivisten geen kans meer maken op de prijs als die een ander karakter krijgt. Ook vinden de partijen het jammer dat de prijs al na vijf jaar zou verdwijnen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de prijs voortaan uitreiken aan innoverende organisaties op het gebied van mensenrechten. De winnaar krijgt professionele begeleiding van adviesbureau HiiL. Het ministerie denkt dat de prijs op die manier effectiever is.

Thuisland

De Mensenrechtentulp werd in 2008 ingesteld door toenmalig minister Verhagen. Bij de prijs hoort een beeldje en 100.000 euro. De laatste twee winnaars konden de prijs niet in ontvangst nemen omdat ze hun thuisland niet uit mochten.

Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over de kwestie. De partijen willen ook onderzoeken of de Kamer de Mensenrechtentulp eventueel zelf kan toekennen.

STER Reclame