NOS NieuwsAangepast

Actie tegen afschieten zwerfkatten

De Dierenbescherming wil dat er een einde komt aan het afschieten van zwerfkatten.

Jagers mogen de dieren afschieten in sommige gebieden. Het gaat om Noord-Brabant, Friesland, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland, het zuiden van Limburg en Texel. Maar soms zien de jagers gewone huiskatten die in een weiland of bij een bosrand lopen aan voor een zwerfkat.

Chip

Dierenbescherming roept het publiek op een petitie te ondertekenen tegen het afschieten van katten. De organisatie erkent het zwerfkattenprobleem, maar pleit voor diervriendelijkere oplossingen.

Katten zouden verplicht moeten worden gechipt, zegt een woordvoerder. Hij wijst erop dat katten vaak eerst gevangen worden en pas daarna afgemaakt. Op die momenten kan eerst worden gekeken of het om een zwerfkat gaat of niet. Verder moeten kattenbezitters hun dieren laten castreren.

Gedumpt

In Nederland zijn zo'n drie miljoen katten, waarvan een aantal is verwilderd doordat ze zijn gedumpt of afstammen van zwerfkatten. Het precieze aantal is onbekend, maar naar schatting gaat het om vele tienduizenden dieren.

Volgens de Dierenbescherming worden jaarlijks 8000 tot 13.000 katten afgemaakt. De organisatie kan niet zeggen hoe vaak huiskatten per ongeluk worden doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl