NOS NieuwsAangepast

Woerden wil naar Zuid-Holland

De gemeente Woerden wil zich afsplitsen van de provincie Utrecht en zich aansluiten bij Zuid-Holland. De burgemeester en veel gemeenteraadsleden maken zich zorgen over de fusieplannen van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Zij denken dat ze beter bij dezelfde provincie kunnen horen als andere gemeenten in het Groene Hart.

Burgemeester Molkenboer zegt dat samenwerking met gemeenten als Gouda, Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk beter gaat binnen één provincie. "Er moet veel gebeuren in het Groene Hart qua toerisme, landbouwproblematiek en waterschap. Door eendrachtig samen te werken binnen een krachtige eenduidige provincie zou dat makkelijker kunnen."

Vroeger wel Zuid-Holland

Woerden viel tussen 1814 en 1989 onder de provincie Zuid-Holland, maar hoort sinds een gemeentelijke en provinciale herindeling bij Utrecht.

De plannen van de gemeente Woerden sluiten aan bij het advies van de commissie-Hendrikx, die dit jaar onderzoek deed naar de economische kansen van het Groene Hart. De commissie concludeerde dat er veel kansen onbenut blijven als gemeenten en provincie niet sterk samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl