NOS NieuwsAangepast

Rapport: NVWA kapotbezuinigd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de afgelopen tien jaar "uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd". Dat zeggen ex-NVWA-leidinggevenden, oud-ministers en voedselexperts in een onderzoek dat de Stichting Maatschappij en Veiligheid heeft laten uitvoeren.

Volgens het rapport is het toezicht op voedselveiligheid zodanig verzwakt dat de risico's op voedselincidenten en schade voor de export zijn toegenomen.

De experts die in het rapport aan het woord komen, wijzen met de beschuldigende vinger naar het kabinet-Balkenende II. Dat hevelde de taken van de voedselwaakhond in 2003 over van het ministerie van Volksgezondheid naar dat van Landbouw.

Kennis weg

Door de verhuizing is veel gezaghebbende kennis weggevallen, staat in het onderzoek. Verder is de mankracht van de NVWA door bezuinigingen in tien jaar tijd bijna gehalveerd, waardoor het aantal inspecties sterk is afgenomen.

Europese experts zijn verontrust over de dreigende gevolgen van het uitbenen van de NVWA. Oud-directeur Koëter van de Europese voedselwaakhond EFSA zegt volgens de onderzoekers cynisch dat hij bang is dat Nederland doorbezuinigt tot er een ramp gebeurt.

Ministerie van Economische Zaken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit valt nu onder het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie zegt in een reactie dat de waakhond de opdracht heeft om de capaciteit structureel op orde te krijgen, de handhavingscultuur aan te pakken en de effectiviteit van het toezicht te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl