NOS NieuwsAangepast

Aruba kiest nieuw parlement

Door correspondent Dick Drayer

Aruba kiest een nieuw parlement. Bijna 70.000 kiesgerechtigden mogen vandaag stemmen, en naar verwachting zullen de meesten dat ook doen. De opkomst is traditiegetrouw erg hoog; in 2009 kwam 86 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

De strijd op Aruba gaat tussen de christelijke AVP, de Arubaanse Volkspartij en de sociaaldemocratische Movimiento Electoral di Pueblo (MEP). In totaal doen zes partijen met in totaal 126 kandidaten mee.

Meerderheid

De AVP van premier Mike Eman behaalde in 2009 de absolute meerderheid met 12 van de 21 zetels in het parlement. De MEP zakte na acht jaar de grootste te zijn geweest terug naar acht zetels. Daarnaast is nog een aantal kleine partijen actief.

Een daarvan, de Partido Democracia Real (PDR) behaalde bij de vorige verkiezingen zes procent van de stemmen en kreeg daarmee één zetel in de Staten. Er is kans dat de PDR er nog een zetel bijkrijgt vandaag. De kleine partijen op Aruba spelen pas een rol als de grootste partij geen absolute meerderheid behaalt.

Verdeeld

De MEP zit in het slop. Na de verkiezingsnederlaag van 2009 is de partij hopeloos verdeeld geraakt. Twee populaire fractieleden werden vanwege partijdiscipline geroyeerd. Een derde ging als eenmansfractie verder na een interne ruzie over het leiderschap van de partij.

De afgelopen tijd kwamen er verschillende misstanden aan het licht. Ministers hadden tijdens het kabinet van oud-premier Nel Oduber vriendendiensten verricht en misbruik gemaakt van hun positie.

Analisten op het eiland twijfelen er niet aan dat premier Mike Eman de verkiezingen wint. Hij heeft de staatsschuld weliswaar tot astronomische hoogte gebracht, maar dat ging gepaard met maatregelen waardoor de economie weer wat groei vertoont. Zo daalde de werkloosheid van elf naar acht procent. Bovendien wist Eman de relatie met Nederland weer te verbeteren.

Prijs

De prijs voor dit beetje optimisme is hoog. Aruba's schuld bedraagt 1,3 miljard euro en stijgt nog steeds. Zij bedraagt nu bijna 80 procent van het bruto nationaal product. Het overheidstekort bedraagt bijna 9 procent. De financiële en economische situatie van Aruba blijft volgens het IMF zeer precair.

Veel mensen zijn vanochtend al wezen stemmen. Maar vanmiddag wordt het grootste deel van de kiezers verwacht. Arubanen krijgen wettelijk vier uur vrij om hun stem uit te brengen. Daarom sluiten veel bedrijven en winkels hun deuren om 12.00 uur. Tot morgenochtend is er bovendien een alcoholverbod van kracht, waardoor het eiland compleet is drooggelegd.

Vanavond om 19.00 lokale tijd gaan de stemlokalen dicht. De uitslag wordt vier uur later verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl