NOS NieuwsAangepast

'Inspectie wist al in april over fraude Ibn Ghaldoun'

Een leraar van Ibn Ghaldoun heeft in april de Onderwijsinspectie al gewaarschuwd over de puinhoop op de Rotterdamse school, schrijft het NRC. De docent schreef in een brief dat er bewust "makkelijke toetsen" werden gegeven en dat leerlingen overgingen terwijl ze eigenlijk moesten blijven zitten. Ook werd tussen leerlingen en leraren "onderhandeld" over cijfers. Iedereen die zich daartegen verzette, zou zijn weggepest.

De inspectie ontving de brief van de docent al in april van dit jaar, bevestigt ook de Onderwijsinspectie. Maar een woordvoerder zegt dat niet in de brief stond van wie die kwam. Dat werd pas later duidelijk. Toen de afzender bekend werd, deed de inspectie niets omdat er in juni al een kwaliteitsonderzoek op stapel stond.

Achten en negens

De docent schrijft in de brief ook dat leerlingen begin dit jaar bij een schoolonderzoek Nederlands alleen maar achten en negens haalden. De leraar Nederlands vermoedde toen al dat iets niet pluis was, maar de leerlingen mochten het van de directeur niet overdoen.

Twee maanden na de brief werd bekend dat een examen was uitgelekt en begon het circus rond de examenfraude.

Begin deze maand kwam naar buiten dat staatssecretaris Dekker geen geld meer stopt in het Ibn Ghaldoun. De grote vraag is nu wat er met de leerlingen gaat gebeuren: moeten ze naar andere scholen of kan de school verder onder een ander bestuur? Dat zouden ze vandaag te horen krijgen, maar die beslissing is uitgesteld.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl