NOS NieuwsAangepast

Zeespiegel stijgt maximaal 82 cm

De opwarming van de aarde leidt tot een veel forsere stijging van de zeespiegel dan tot dusver was aangenomen. In het jaar 2100 ligt de zeespiegel 26 tot 82 centimeter hoger dan nu.

Dat heeft het VN-klimaatpanel bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe klimaatrapport.

Beter inzicht

In haar vorige rapport uit 2007 ging het panel voor deze eeuw nog uit van een stijging van 18 to 59 centimeter. De bijstelling is niet het gevolg van een snellere opwarming van de aarde, maar van een beter inzicht in de gevolgen van het smelten van de ijskappen. In de periode 1901-2010 steeg de zeespiegel 19 centimeter.

De klimaatcommissie stelt verder vast dat de gemiddelde temperatuur in de afgelopen 130 jaar met 0,9 graad Celsius is gestegen. Tot 2100 stijgt de temperatuur met 0,3 tot 4,8 graden.

Mens

Volgens het KNMI zal de temperatuur in Nederland meer stijgen dan de wereldwijde verwachtingen doen vermoeden. De neerslag zal toenemen.

Volgens de commissie staat nu voor 95 procent vast, dat de opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel en veranderingen in het klimaat vooral door de mens worden veroorzaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl