NOS NieuwsAangepast

De vierde hulpdienst: vrijwilligers gezocht

Je hebt een EHBO- of BHV-diploma omdat je mensen wil helpen, toch? Dat is de slogan van de SOS Alarm Hulpdienst, die wil de vierde hulpdienst van het land worden. Dat lukt alleen als er 20.000 vrijwilligers meedoen. Goed plan, vinden de meeste betrokkenen, maar het moet eerst nog helemaal uitgewerkt worden.

Het is de bedoeling dat de vrijwilligers helpen voordat de andere hulpdiensten er zijn. "Juist die eerste minuten bij een ongeval zijn belangrijk, soms zelfs van levensbelang", schrijft de SOS Alarm Hulpdienst. Iedereen kan meehelpen, tenminste, als je BHV'er bent of een EHBO-diploma hebt.

20.000

De komende maanden gaat de 'vierde hulpdienst' vrijwilligers werven. Als die er zijn, gaat de SOS Alarm Hulpdienst van start. Met 20.000 zijn er genoeg mensen om hulp te kunnen bieden in heel Nederland. Ze worden opgeroepen met een app, die een bericht stuurt als er een ongeval in de buurt is.

App

De waarschuwende app gaat NL-SOSALARM heten. Er staat onder andere op of de politie, ambulance of brandweer al gebeld is, hoeveel hulpverleners er zijn gewaarschuwd en of er een AED nodig is.

Reacties

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gesproken met de initiatiefnemers en is positief over het plan. "We gaan goed naar hun voorstellen kijken en de organisatie doorlichten."

De Brandweer Nederland wist nog niks van de extra hulpdienst. Het past in de lijn om burgers meer te betrekken bij veiligheid, maar ze hebben nog wel een aantal vragen. "Het moet duidelijk zijn wanneer burgers kunnen helpen en in welke situaties dat niet kan. Burgers die hulp willen verlenen moeten zichzelf niet in gevaar brengen."

Door: Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl