NOS NieuwsAangepast

Alarmdienst gaat mensen werven

De Landelijke SOS Alarm Hulpdienst gaat de komende maanden vrijwilligers werven die eerste hulp kunnen verlenen bij een ongeluk of andere calamiteit in hun directe omgeving. Als zich 20.000 hulpverleners hebben aangemeld, wil de hulpdienst daadwerkelijk van start gaan. Oud-schaatskampioen Hein Vergeer treedt op als ambassadeur van de organisatie.

De SOS Alarm Hulpdienst wil de vierde hulpdienst worden naast politie, brandweer en ambulance. De vrijwilligers moeten hulp gaan verlenen voordat andere hulpdiensten arriveren. Ze kunnen via een app worden geïnformeerd als er vlak bij hen hulp nodig is. Zodra de professionals er zijn, trekken de vrijwilligers zich terug.

De nieuwe hulpdienst roept alle mensen die een EHBO- of BHV-diploma hebben zich te melden. Ook artsen en politie- brandweer- en ambulancemedewerkers kunnen zich melden. Zij kunnen buiten hun diensttijd als vrijwilliger hulpverlener optreden.

112-alarmcentrale

Het is de bedoeling dat de vrijwillige hulpverleners via de 112-alarmcentrale een melding krijgen als hun hulp dicht in de buurt nodig is. "Dat gebeurt nu ook al op regionaal niveau met vrijwillige reanimatieteams", zegt bestuursvoorzitter Antoine Janssen. "We hebben nog geen definitieve afspraken gemaakt, maar ik verwacht dat we er wel uitkomen."

Door alleen mensen met een geldig hulpverlenersdiploma tot het netwerk toe te laten, denkt Janssen de sensatiezoekers te kunnen weren. "We hebben contact met de mensen die dergelijke opleidingen geven en zij helpen ons met beoordelen. Het gaat om mensen die echt graag willen helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl