NOS NieuwsAangepast

Eerste mensen op nieuw eiland

De aardbeving in Pakistan van gisteren heeft niet alleen het vasteland flink opgeschud, ook de zeebodem kreeg een klap. Kustbewoners keken verbaasd op toen er na de schok letterlijk een nieuw eiland uit de Arabische Zee bleek te zijn opgedoken.

Het eiland, zo'n 100 meter uit de kust van de stad Gwadar, is zo'n 200 meter lang, 100 meter breed en 9 meter hoog. De eerste mensen zijn er vanochtend aan land gegaan. De Pakistaanse overheid heeft foto's van het bezoek vrijgegeven.

Naam

Geologen denken dat het eiland hoofdzakelijk uit modder, zand en vulkanisch gesteente bestaat. Er zou ter plekke methaangas vrijkomen. Of het eiland daadwerkelijk is ontstaan door de aardbeving, staat overigens niet vast. Sinds 1999 zijn er drie keer eerder eilanden verschenen voor de Pakistaanse kust, maar dan zonder voorafgaande aardbeving, melden Pakistaanse media. Die eilanden zijn in de loop der jaren weer onder het zeewater verdwenen.

Het nieuwe eiland heeft de toepasselijke naam Zalzala Jazeera gekregen, wat Aardbevingseiland betekent. Geologen gaan de komende tijd het eiland verder onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl