NOS NieuwsAangepast

Oad Reizen failliet verklaard

Touroperator Oad in Holten is failliet. De personeelsleden zijn vanmiddag ingelicht. Voor de 1750 mensen wordt ontslag aangevraagd. Oad was een van de grootste reisorganisaties in Nederland.

Directeur Julius ter Haar zegt dat het "onvoorstelbaar" is dat het bedrijf faillissement heeft moeten aanvragen. De directeur zegt dat het familiebedrijf te veel last van de gevolgen van de crisis had. "Mijn zus en ik hebben vanmiddag zelf alle medewerkers bij elkaar geroepen en ons verhaal verteld. Het was zeer emotioneel."

Julius ter Haar hoopt er nog op dat het bedrijf een doorstart kan maken: "Het woord doorstart is de afgelopen 24 uur meerdere keren gevallen, ook in aanwezigheid van de curatoren". Hij weet niet of dit ook gaat lukken.

Reizigers van Oad hoeven zich geen zorgen te maken, zegt een woordvoerster van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Mensen die al op vakantie zijn kunnen hun reis zonder extra kosten afmaken. Iedereen die een reis bij Oad heeft geboekt en betaald, krijgt zijn geld terug of krijgt een vervangende reis aangeboden.

Ontzetting

FNV Bondgenoten is "totaal verrast" door het faillissement, zegt bestuurder Brigitta Paas. Er wordt gepraat over een doorstart. Betalingsproblemen zouden de oorzaak zijn van het faillissement.

Frank Oostdam van reisorganisatie ANVR reageert met ontzetting op het bericht. Volgens hem is dit faillissement een gevoelige klap voor de reissector: "Wij verliezen één van de hoofdrolspelers in onze branche."

Reorganisatie

In maart kondigde Oad nog een reorganisatie aan. Er vielen toen 180 ontslagen.

Oad reizen is ook één van de sponsors van de voetbalbond KNVB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl