NOS NieuwsAangepast

"Helft meisjesbaby's wordt 100 jaar"

De helft van de pasgeboren meisjes wordt naar verwachting honderd jaar of ouder. Dat blijkt uit berekeningen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, het NIDI. Van de pasgeboren jongens kan een op de drie honderd worden.

Het instituut zegt dat de werkelijk te verwachten levensduur van pasgeborenen 13 jaar hoger ligt dan de levensverwachting op dit moment. Volgens die prognose worden vrouwen dan gemiddeld 96 en mannen 92 jaar oud.

Overlevingskansen

De cijfers van het NIDI wijken sterk af van de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend. Dat zei vorig jaar dat pasgeboren vrouwen ruim 82 jaar oud worden en mannen 79.

Het NIDI verklaart dat verschil door de verschillende modellen die de bureaus gebruiken. Zo gebruikt het CBS prognoses tot het jaar 2060, terwijl het NIDI verder heeft gekeken. "Dit is de eerste keer dat we naar de heel lange termijn kijken", zegt een woordvoerder.

Ook gaat het NIDI ervan uit dat mensen in de toekomst ook op hogere leeftijd goede overlevingskansen hebben. Het instituut verwijst onder meer naar overgewicht. Ondanks een grote toename van het aantal mensen met overgewicht, is de gemiddelde levensverwachting voor Nederlanders altijd gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl