NOS NieuwsAangepast

Oude DDR-flat Merkel te huur

Wie wil weten hoe het voelt om in Angela Merkels keuken in de pannen te roeren, of wie naar het plafond in haar slaapkamer wil staren, kan zijn kans grijpen. De voormalige studentenflat van de Duitse bondskanselier staat namelijk te huur.

Vanaf 55 euro per nacht kun je in dezelfde kamer slapen als Angela Merkel dat deed tussen 1986 en 1990. Het kleine appartement in de voormalige Oost-Berlijnse wijk Prenzlauerberg was Merkels thuis voordat ze in 1990 minister van Vrouwen en Jeugd werd in de regering van Helmut Kohl.

Kolenkachel

Ze kreeg weinig bezoek en werkte er veel aan haar proefschrift, maar een kluizenaar was ze zeker niet. "Ze was ontzettend sympathiek en hulpvaardig", vertellen haar voormalige buren Peter en Claudia Winter in Bild. "Ze gaf onze dochter wiskundebijles en ze leende haar fiets uit."

Wie verwacht dat het appartement aan de Schönhauser Allee 104 nog naar Merkels smaak is ingericht, komt bedrogen uit. Na de val van de Muur onderging de wijk een enorme opknapbeurt. De kolenkachel werd verruild voor centrale verwarming en in de slaapkamer staat inmiddels een hagelwitte Ikea-kast. De geur van aardappelsoep, Merkels lievelingsgerecht, hangt er niet meer.

Aardappelsoep

Toch is de plek niet minder bijzonder. Op de avond van 9 november 1989, toen Günter Schabowski van het Oost-Duitse politbureau live op televisie het verkeer tussen Oost- en West-Duitsland vrijverklaarde, zat Angela Merkel in dit appartement voor de buis. Hier zag ze de Muur vallen, maar besloot even later met vriendinnen naar de sauna te gaan. Die avond ging ze vroeg naar bed, om de volgende dag weer fit op haar werk te verschijnen. Buurman Winter had nooit verwacht dat deze vrouw bondskanselier van Duitsland zou worden.

Kort na de val van de Muur en haar benoeming tot minister verhuisde Merkel naar Bonn. Ondanks het geheel nieuw interieur, staan de oorspronkelijke muren van haar DDR-appartement er nog. Wie een pan aardappelsoep op het vuur zet en z'n ogen dicht doet, kan zich even in Merkels dagen wanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl