"Actie Greenpeace levensgevaarlijk"

De actievoerders van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise hebben volgens de Russische president Poetin geprobeerd om een Russisch olieplatform in te nemen in het Noordpoolgebied. Daarmee hebben ze internationale wetten geschonden, zegt Poetin. De actievoerders zouden levens in gevaar hebben gebracht.

Poetin noemt de opgepakte Greenpeace-activisten "geen piraten". Eerder werd gemeld dat de actievoerders mogelijk zouden worden aangeklaagd voor piraterij.

Nederlandse vlag

Volgens correspondent David Jan Godfroid zijn de Russische Greenpeace-activisten gisteravond verhoord. De internationale actievoerders worden later verhoord omdat er voor hen tolken moeten komen. De Russen willen verder dat elke activist een eigen advocaat krijgt.

De dertig bemanningsleden van het schip worden vastgehouden in detentiecentra in Moermansk, in het uiterste noordwesten van Rusland. De Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart, werd daarheen gesleept nadat het vorige week werd geënterd en overgenomen door de Russische kustwacht. Greenpeace protesteerde in de Noordelijke IJszee tegen boringen in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl