"Sterfte ziekenhuizen kan omlaag"

tijd van publicatie Aangepast

In kleinere ziekenhuizen kan het aantal sterfgevallen omlaag als artsen elkaar beter controleren en het medisch personeel landelijke richtlijnen opvolgt en patiëntendossiers beter bijhoudt. Dat concludeert de commissie-Danner die de dood van bijna 800 patiënten in het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse onderzocht.

Het Ruwaard van Puttenziekenhuis was de afgelopen jaren veel in het nieuws omdat er op de afdeling cardiologie veel sterfgevallen zouden zijn geweest. De affaire leidde uiteindelijk tot sluiting van het ziekenhuis.

Morfine

Een commissie onder leiding van professor Sven Danner kreeg opdracht de dossiers te onderzoeken van patiënten die tussen 2010 en 2012 in dit ziekenhuis waren overleden. Bij 1 op de 11 patiënten bleek het overlijden mede door de behandeling veroorzaakt te zijn.

Ook bij de zorgverlening rond de laatste levensfase van patiënten ging er veel mis. Zo werden "onvolkomen" behandelmethodes toegepast, zoals het gebruik van morfine als middel om mensen in slaap te houden. Ook waren registraties in de dossiers onnauwkeurig.

Niet slechter

Toch wijkt de gezondheidsschade die patiënten in dit ziekenhuis opliepen niet af van het landelijk gemiddelde, ontdekte de commissie. Ze baseert zich daarbij op landelijk dossieronderzoek bij vergelijkbare algemene ziekenhuizen in 2004 en 2008.

Ook de afdeling cardiologie deed het niet slechter dan andere afdelingen.

Permanent onderzoek

Op grond daarvan concludeert Danner dat in soortgelijke ziekenhuizen als het Ruwaard permanent dossieronderzoek moet plaatsvinden, waarbij ook externe deskundigen moeten worden ingeschakeld.

Artsen moeten niet bang zijn om elkaars werk kritisch te beoordelen. "Dokters moeten elkaar meer de maat nemen", zegt Danner.

Vanavond is Sven Donner te gast Nieuwsuur, om 22.00 uur op Nederland 2.

STER reclame