NOS NieuwsAangepast

Meer vrachtwagenchauffeurs nodig

De transportsector gaat de komende jaren meer jongeren opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Door de vergrijzing zijn er meer chauffeurs nodig. Door de crisis is er nog geen acuut tekort, maar als de economie is aangetrokken, moeten er snel duizenden chauffeurs bij komen. Tweeduizend jongeren krijgen daarom een tweejarige chauffeursopleiding.

Als minister Asscher van Sociale Zaken het plan goedkeurt, legt de overheid twintig miljoen euro op tafel. Officieel moet hij nog zeggen dat hij dat gaat doen, maar hij laat zich al wel positief uit over het voorstel. De transportsector betaalt ook twintig miljoen. Met dat geld worden niet alleen jonge chauffeurs opgeleid, maar krijgen ook werkloze chauffeurs een cursus om hun kennis en vaardigheden bij te houden.

Stimuleren

In het sociaal akkoord hebben de overheid en werkgevers afgesproken dat ze de werkgelegenheid gaan stimuleren. Daarvoor is in totaal 1,2 miljard euro beschikbaar. De transportsector is de eerste sector waar werkgevers en vakbonden afspraken hebben gemaakt.

Minister Asscher hoopt dat andere sectoren het voorbeeld van de transportbranche volgen.Hij zegt dat een soortgelijk plan in de bouw op een haar na klaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl