NOS NieuwsAangepast

"Houd liquid caps weg bij kinderen"

Ouders moeten beter oppassen dat kinderen geen capsules met vloeibaar wasmiddel opeten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dat er steeds vaker kinderen in het ziekenhuis worden behandeld nadat ze zogeheten liquid caps hebben ingeslikt. Ook door er alleen aan te sabbelen komt er soms wasmiddel vrij.

De NVWA deed onderzoek naar de capsules na berichten uit de VS en Groot-Brittannië. Kinderen die de capsules kapotbijten of doorslikken moeten vaak overgeven of krijgen last van geïrriteerde ogen of slijmvliezen. In het ergste geval komt het wasmiddel in de luchtwegen terecht, wat een longontsteking kan veroorzaken.

Populair

Doordat de capsules steeds populairder worden, neemt ook het aantal incidenten toe. In de eerste maanden van vorig jaar waren er nog maar enkele gevallen bekend, maar in juni van dit jaar werden er 25 gevallen gemeld.

Over heel 2012 zijn 126 gevallen bekend.

Slijmvliezen

Vooral kinderen tussen de 0 en de 4 jaar gaan in de fout met de capsules. Volgens de NVWA komt dat doordat de capsules vaak felle kleuren hebben die de jonge kinderen aantrekken.

De NVWA adviseert de mond van een kind met water uit te spoelen als het wasmiddel heeft ingeslikt. Door het kind daarna iets vettigs te laten eten, zoals een klontje boter, kan schade aan slijmvliezen worden beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl