Keniaanse veiligheidstroepen zijn in Nairobi opnieuw het winkelcentrum Westgate binnengegaan om terroristen uit te schakelen en hun gijzelaars te bevrijden. Er gingen ook blanke mannen naar binnen. Vermoedelijk zijn dat Israëlische terreurexperts die gisteren in Kenia zijn aangekomen, zegt NOS-correspondent Koert Lindijer.

Er waren vanmorgen schotenwisselingen en explosies te horen en er vlogen helikopters over. De tien tot achttien aanvallers zijn vrijwel zeker aanhangers van de islamitische terreurorganisatie al-Shabaab. Zij houden nog zo'n tien mensen vast, vermoedelijk expats en toeristen uit westerse landen.

Sterven

Volgens Lindijer staat wel vast dat de aanvallers hun actie zijn begonnen met de gedachte dat ze zullen sterven. De kans is groot dat zij hun gijzelaars zullen doden, net zoals ze dat de afgelopen dagen met zeker 69 andere bezoekers van het winkelcentrum hebben gedaan. Een van de doden is een Nederlandse vrouw. 63 mensen worden vermist.

De terroristen hebben zich teruggetrokken in een hoek van het gebouw op de begane grond. Daar zit een bankfiliaal dat is voorzien van kogelwerend glas.

Britse vrouw

Volgens Lindijer gaat het gerucht dat een van de terroristen een Britse vrouw is. Zij zou de echtgenote zijn van een terrorist die in 2005 omkwam bij de aanslag op de Londense metro. De vrouw verblijft al een tijd in Oost-Afrika en wordt door politie gezocht.

De andere terroristen zouden Somaliërs met Amerikaanse, Britse en andere Europese paspoorten zijn, die zich bij al-Shabaab hebben aangesloten.

STER reclame