NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Duitsers kiezen voor Merkel

Het is lang geleden dat de Duitse kiezer zo duidelijk heeft gesproken. Angela Merkel heeft een monsterzege behaald, haar CDU kreeg bijna 42 procent van de stemmen. De christen-democraten zijn daarmee terug op het niveau van de jaren tachtig en negentig.

Iedereen bij de CDU weet dat de winst vooral Merkels verdienste is. De bondskanselier is ongekend populair, de campagne was enkel en alleen op haar gericht. Angela Merkel als Miss Germany; dat beeld namen de meeste kiezers aan als zoete koek.

Maar helemaal vanzelfsprekend is de overwinning niet. Op regionaal niveau moest de CDU de laatste jaren tik na tik incasseren. In de belangrijke deelstaten Baden-Württemberg, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen moesten CDU-premiers het veld ruimen. Maar nu is de CDU machtiger dan ooit, met dank aan Merkel.

Liberalen zijn leeggezogen

Wat de CDU gewonnen heeft, heeft de FDP verloren. De liberalen zijn leeggezogen door de grote coalitiepartner, meer dan 4,7 procent zat er niet in. Het is de ultieme afstraffing na vier jaar regeren, die bij de FDP gedomineerd werden door interne ruzies en een onduidelijk profiel. Alle successen van het kabinet-Merkel, zoals de lage werkloosheid en de economische groei, worden Merkel aangerekend. De liberalen zijn volgens de kiezers niet meer nodig. Bedankt en tot ziens.

De SPD van uitdager Steinbrück deed het beter dan vier jaar geleden, maar tevreden kunnen de sociaal-democraten niet zijn. Steinbrück heeft de verwachtingen nooit waar kunnen maken. Of anders: hij heeft de catastrofale start van zijn campagne nooit goed kunnen maken. De laatste weken zat hij in de lift, maar die lift kwam te laat.

Groenen geen volkspartij

Bij de Groenen is er ook weinig reden tot feest. De partij deed het jarenlang goed in de peilingen. Her en der werd gezegd dat ze de derde volkspartij zou worden. En nu? Een schamele 8 procent, 2 procentpunten minder dan vier jaar geleden. De campagne verliep stroef, op de laatste meters kwam daar nog een debat over oude pedofilie-standpunten bij.

Bij Die Linke was het vanavond wel feest, al snapt niemand zo goed waarom. De partij verloor ruim 2 procent en maakt zoals altijd geen kans op regeringsdeelname.

Een verrassing was de Alternative für Deutschland. De nieuwe anti-euro-partij haalde 4,8 procent, net te weinig om in de Bondsdag te komen. Toch zijn vriend en vijand verrast door het relatieve succes van de one-issue partij.

Nieuwe partner voor Merkel

De uitslag wordt in Berlijn gezien als verrassend; eigenlijk geloofde niemand dat de FDP écht uit het parlement zou verdwijnen. Merkel moet nu op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. Maar veel keus heeft ze niet. De Groenen lieten vanavond al weten dat ze de kans op succesvolle gesprekken klein achten en de SPD heeft ook weinig zin in (opnieuw) vier jaar Merkel-dominantie.

Zo heeft de winst van de CDU toch een zwart randje. Met wie Merkel ook gaat regeren, ze zal grote compromissen moeten sluiten. En dan is de overwinningsroes gauw over.

STER reclame