De gijzeling in het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is nog niet voorbij. De daders houden na de aanslag van gisteren nog steeds mensen gegijzeld en vanochtend is weer geschoten. Buitenlandse journalisten hebben gezien dat twee gewonde militairen naar buiten zijn gebracht.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel terroristen in het winkelcentrum zijn. Ooggetuigen spraken van minstens vijf aanvallers, maar volgens een politiechef moeten het er zeker tien zijn.

Buitenlanders

Bij de aanslag zijn enkele buitenlanders omgekomen. Frankrijk zegt dat twee van zijn burgers zijn gedood en ook Canada meldt twee doden. In het mortuarium in de stad zijn Afrikaanse, Aziatische en blanke lichamen binnengebracht, zegt een woordvoerder.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zegt dat er Amerikanen gewond zijn geraakt en de Britse autoriteiten melden dat er "zonder twijfel" Britten zijn getroffen. Eerder was al bekend dat er in het winkelcentrum zes Nederlanders waren, die veilig konden wegkomen.

Keniaanse militairen

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zei gisteravond zaterdagavond laat dat er voor zover nu bekend 39 doden zijn en 150 gewonden. Hij zei zelf ook naaste familieleden te hebben verloren.

De terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De beweging probeert in Somalië met geweld een streng islamitisch bewind te vestigen. Daarbij wordt gevochten tegen Keniaanse militairen van de Afrikaanse vredesmacht die in Somalië actief is. Al-Shabaab heeft banden met al-Qaida.

De aanval in Nairobi begon gisteren even na het middaguur. Westgate is een chic winkelcentrum, dat behalve door rijke Kenianen ook veel wordt bezocht door expats.

STER reclame