NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor Bo Xilai

In China is oud-politicus Bo Xilai veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ook zijn al zijn bezittingen verbeurd verklaard.

Volgens de rechtbank in de stad Jinan zijn alle punten van de aanklacht bewezen. Bo stond terecht wegens het aannemen van steekpenningen, verduistering en machtsmisbruik.

Communistische Partij

Bo gold, tot hij in ongenade viel, als een rijzende ster in de Chinese Communistische Partij. Hij was partijsecretaris in de miljoenenstad Chongqing en lid van het Politbureau.

Zijn neergang begon toen een van zijn naaste medewerkers begin 2012 zijn toegang zocht tot het Amerikaanse consulaat. Dat leidde tot een onderzoek naar de moord op een Brit, waarvoor uiteindelijk Bo's vrouw werd veroordeeld. Bo Xilai zou van de moord hebben geweten en hebben geprobeerd die te verdoezelen.

Fel verweer

Bo Xilai werd uit zijn ambt gezet en later ook uit de Communistische Partij. Hij heeft zich tijdens zijn proces fel verweerd tegen de aanklachten, wat in China ongebruikelijk is. Bo kon de doodstraf krijgen, maar analisten dachten vooraf al niet dat die zou worden opgelegd.

Eerder deze maand kwam via een website van Chinese dissidenten in het buitenland een brief naar buiten die Bo in de gevangenis zou hebben geschreven. Daarin schrijft hij: "Ik ben een onschuldig slachtoffer dat onrecht wordt aangedaan. Maar ik geloof dat op een dag de waarheid zal zegevieren. Ik zal rustig in de gevangenis wachten op die dag."

Verzoek

Vanaf morgen heeft Bo een week de tijd om in hoger beroep te gaan. Gezien zijn felle verweer tijdens de rechtszaak wordt verwacht dat hij dat zal doen.

Over dertien jaar zou hij een verzoek tot vervroegde vrijlating kunnen doen. Hij is nu 64 jaar. Dat betekent dat Bo, als hij dan zou vrijkomen, te oud zal zijn om in aanmerking te komen voor een plaats in de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl