NOS NieuwsAangepast

Nijpend tekort wc-papier Venezuela

In Venezuela is zo'n groot gebrek aan wc-papier dat de regering een toiletpapierfabriek heeft overgenomen. De Nationale Garde heeft de leiding over de fabriek. Militairen zien toe op de productie en distributie van wc-papier.

Het extreme tekort aan basisproducten speelt al tijden in Venezuela. In mei importeerde de regering van president Maduro 50 miljoen wc-rollen. Maduro stelde afgelopen week een speciale commissie aan om het probleem aan te pakken.

Verboden te hamsteren

Volgens de regering ligt de oorzaak bij de particuliere sector, die expres te weinig wc-papier en andere basisproducten maakt om het land te destabiliseren. Vicepresident Arreaza zei donderdag dat het verboden is om essentiële goederen als toiletpapier te hamsteren.

De prijzen van basisproducten zijn in Venezuela gereguleerd. Ze mogen niet meer kosten dan een bepaald maximum. De in maart overleden president Hugo Chávez voerde dat in om inflatie tegen te gaan. Die vaste bedragen zijn soms lager dan de kostprijs, waardoor er weinig wordt geproduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl