NOS NieuwsAangepast

PvdA: akkoord blijft fundament

PvdA-leider Samsom acht het zeer onwaarschijnlijk dat hetsociaal akkoord wordt opengebroken. Dat zegt hij in een reactie op uitspraken van VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Die zette vanochtend de deur op een kier om het akkoord aan te passen. Zijlstra sluit aanpassing niet uit als dat nodig is om steun van de oppositie te krijgen voor hervormingen.

'Niet bespreekbaar'

Samsom zegt "ervan overtuigd te zijn dat het sociaal akkoord het stevige fundament blijft waarmee ook in de politiek breed draagvlak kan worden gevonden voor verbetering van ontslagrecht, WW en werkgelegenheid". Hij voegt eraan toe dat als de werkgevers en werknemers eruit komen, de politiek dat ook moet kunnen.

PvdA-minister Dijsselbloem vindt opzeggen van het akkoord niet bespreekbaar. "Als je een akkoord sluit, doe je dat om het overeind te houden; maar in de precieze uitwerking en wetgeving kunnen we nog veel dingen met elkaar bespreken".

'Punt uit'

Ook vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zien niets in aanpassing van het akkoord. De FNV zegt over de uitspraken van Zijlstra: "Het akkoord staat, en daarmee punt uit." De vakcentrale voegt eraan toe dat nu de Kamer aan zet is. VNO-NCW noemt de opmerkingen van de VVD-fractievoorzitter onverstandig. Een woordvoerder van de werkgevers zegt dat de chaos al groot genoeg is.

Het kabinet van VVD en PvdA heeft voor de hervormingen de steun van de oppositie nodig. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl